Het aroma van rode wijn vult de lucht en wordt al snel aangevuld met de ongelooflijk geurige tonen van kaneel, karamel en gebrande suiker. Dit doet u denken aan glühwein, nietwaar?
Als u over de hooglanden van Gayo vliegt, een regio op het eiland Sumatra, ziet u beneden een uitgestrekt gebied met buitengewone koffieplanten, omgeven door prachtige landschappen en gevoed door een uniek eilandklimaat. De lokale boeren plukken de bessen die aan deze weelderige planten groeien en verwerken ze vervolgens volgens een lokale verwerkingsmethode die Giling Basah heet. Nadat de bonen gefermenteerd en gewassen zijn, worden ze niet volledig gedroogd: in plaats daarvan worden ze, terwijl ze nog vochtig zijn (met een vochtgehalte van ongeveer 25-30%), gepeld met behulp van speciale machines en krijgen ze dan pas de kans om het einde van het droogproces te bereiken. Dit resulteert in koffiesoorten die minder zuur zijn, maar over het algemeen intenser smaker – en dit is precies het smaakprofiel waar de Indonesische koffiesoorten tegenwoordig bekend om staan.
Land van herkomst | Indonesië
Regio | Sumatra, Atjeh, Gayo
Producent | Koptan Gayo Beseri Coöperatie
Hoogte | 1450-1700 m
Arabica koffiesoort | Tim tim, Ateng
Verwerking | Giling Basah
Roosterprofiel | Dark
SCA-score | 84 op 100
Smaaktonen | Rode wijn, bruine suiker, kaneel
Aanbevolen zetmethoden: alle manuele zettools (V60, Chemex, enz.) en rechtstreeks in een kopje zetten.
Ingrediënten: gemalen, geroosterde koffie.
Bewaarvoorschrift: afgesloten bewaren op een donkere, droge en koele plaats.
Er zijn nog geen beoordelingen.