Single origin koffie

Filter
Prijs
Merken
Soort
Koffiebonenreservoir
Soort bediening
Smart app
Opgeslagen gebruikersprofielen
Type koffie
Regio van herkomst koffie
Roosterniveau
Koffiefunctie
Soort koffiebonen
Bereidbare recepten
Gebruik van koffiemachines
Capsules geschikt voor
Type melksysteem
Type koffiemachine
Type
Soort koffie
Type de moulin à café
Type koffiemolen
Bouw van de koffiemolen
Geschikt voor
Voor
Serie
Serie
Hoeveelheid
Merken
Ingebouwde koffiemolen
Aantal drankjes
Capaciteit van de moka koffiepot
Houdt warmte vast gedurende
Portiekeuze voor koffie met melk
Portieselectie voor zwarte koffie
Methode van decaffeïneren
Capaciteit
Door de gebruiker aangemaakte recepten
Soort
Soort
Soort
Arabica koffiesoort
Drankenrecept
Smaakgids
PID temperatuurregelaar
Soort chocolade
Cycli
Drukmeter
Dranken met melk
Portiegrootte
Scherm
Functies
Aantal bonenreservoirs
Watertank
Koffiecapsule bevat
Heetwaterpijp
Kopjesverwarmer
Extra kenmerken
Melkreservoir
Eigenschap
Proces
Aantal producten in de set
Soort
Soort
SCA-score
Acties
39 artikelen

Over single origin koffie

Droomt u van spannende reizen naar koffieplantages in de verste uithoeken van de wereld? Single origin koffie nodigt u uit om op zo’n avontuur te gaan, en dat zonder uw huis te verlaten! Elke single origin koffiesoort bereikt koffiedrinkers vanuit eenzelfde koffieregio, waardoor nieuwsgierige fijnproevers de unieke smaken kunnen ervaren die ontstaan door het lokale microklimaat, de bodem en de traditionele landbouwmethoden. Van Ethiopië tot Colombia, deze handgeplukte koffiebonen zitten vol onverwachte ontdekkingen. Uw reis begint hier: duik in de wereld van single origin koffie en ontdek uw nieuwe favoriete smaak!

Single origin koffie: Waar draait het allemaal om?

Op de verpakking van uw koffie kan een van deze termen staan: ‘single origin’ of ‘melange’. Terwijl melanges bestaan uit koffiebonen die in verschillende uithoeken van de wereld verbouwd worden, bestaan koffiesoorten met single origin koffie uit bonen die afkomstig zijn uit dezelfde regio, of soms zelfs van dezelfde koffieboerderij. Laten we eens kijken wat de koffiesoorten die op de verschillende continenten verbouwd worden uniek maakt!

Afrikaanse koffie. Ethiopië, Kenia, Rwanda, Oeganda… Koffiebonen die in deze landen verbouwd worden, bevatten vaak tonen van fruit, bessen, bloemen, thee of wijn. Ze zijn meestal ook erg sappig. Als u van zo’n kopje nipt, vraagt u zich soms zelf af of het wel echt koffie is wat u drinkt!

Aziatische koffie. Bonen die in en rond Myanmar of Vietnam geteeld worden, bevatten bittere, “zwaardere” smaaktonen, zoals kruiden, chocolade, tabak, rode wijn of hout.

Zuid-Amerikaanse koffie. Zuid-Amerikaanse koffiesoorten komen oorspronkelijk uit Brazilië, Colombia of Peru en zijn vaak evenwichtig en van nature zoet. U kunt er tonen van chocolade, noten of fruit in ontdekken. Over het algemeen is koffie uit Zuid-Amerika minder zuur dan koffie uit Afrika en delicater dan koffie uit Azië.

Centraal-Amerikaanse koffie. Koffiesoorten uit Guatemala, Honduras, Costa Rica of Nicaragua hebben een uitzonderlijk breed smaakprofiel: van tropisch fruit tot verschillende noten. Alle Centraal-Amerikaanse soorten zijn echter bijzonder gedurfd — als u eenmaal genoeg koffiesoorten uit deze regio heeft geprobeerd, kunt u ze gemakkelijk van de andere onderscheiden.

Koffiebonen van single origin, gemalen koffie, specialty koffie: Welke is het beste?

De waarheid is dat er niet één antwoord is. De verschillende koffiesoorten van single origin zijn voor verschillende zetmethodes bedoeld (espresso of filter bijvoorbeeld) en ze kunnen in verschillende vormen beschikbaar zijn (hele koffiebonen, voorgemalen koffie of specialty koffie van topkwaliteit) — wat betekent dat elke soort zijn eigen voordelen heeft. Over het algemeen is single origin koffie echter een uitstekende keuze voor mensen die hoge kwaliteit en unieke smaaknuances waarderen.

Koffiebonen zullen in de smaak vallen bij mensen die controle willen hebben over elke kleine stap in het koffiezetproces. U kunt zelf hele bonen malen en deze aanpassen aan de methode van uw voorkeur: of het nu gaat om een bean-to-cup apparaat, een espresso machine, een filterkoffiezetapparaat, een moka koffiepot, een French press, een Chemex, een Aeropress, een cold brew apparaat, een percolator of een koffiedruppelaar. Maar waar moet u op letten bij het maken van uw keuze? Hoewel over het algemeen wordt aangeraden om te kiezen voor koffiebonen van single origin met een licht tot medium roosterprofiel, zal elke branding u verrassen met een uitgebreid spectrum van intense aroma’s en gedurfde smaken. Het assortiment van Coffee Friend omvat koffiebonen met verschillende smaken van een aantal producenten, maar onze grootste aanrader is de Black Crow White Pigeon, onze eigen specialty koffiebonenlijn. Deze single origin koffiesoorten, geliefd en gewaardeerd door koffiekenners, bieden unieke smaakervaringen en tientallen intrigerende ontdekkingen. 

Gemalen koffie is de ideale keuze voor wie op zoek is naar uitzonderlijke smaken en aroma’s die met meer gemak worden onthuld. Deze koffiesoort wordt meestal gemalen met een bepaald koffiezetapparaat in gedachten, dus denk vooraf na over welk apparaat u wilt gebruiken: is het een bean-to-cup machine, een espressoapparaat, een filterkoffiezetapparaat, een moka koffiepot, een French press, een Chemex, een Aeropress, een cold brew koffiezetapparaat, een percolator of een pour-over zetapparaat? Net zoals koffiebonen zijn gemalen koffiesoorten uit één land op hun best met een licht of medium roosterprofiel. U mag krachtige smaken en uitgesproken aroma’s verwachten die typisch zijn voor een bepaalde koffieregio: om het u nog gemakkelijker te maken is er onze smaakgids zodat u koffie kunt ontdekken die uw favoriete smaaktonen bevat, zoals fruit, chocolade of boomschors. Als u door ons assortiment van single origin soorten bladert, raden we u aan om de gemalen koffiesoorten van de Black Crow White Pigeon koffie van Coffee Friend zelf eens te proberen. Deze zijn verkrijgbaar met verschillende maalgroottes: van fijn tot grof. 

Specialty coffee heeft een bijzonder hoge kwaliteit, die beoordeeld wordt op basis van een reeks strenge criteria. U weet al dat single origin koffie getraceerd kan worden naar een specifieke regio of boerderij, wat nog een laag van transparantie toevoegt en een hogere kwaliteit garandeert. Hoewel single origin koffie vaak “specialty” wordt genoemd, is dat niet noodzakelijk zo. Als een bepaalde soort van single origin niet geëvalueerd is en de titel “specialty” heeft gekregen van de Specialty Coffee Association, betekent dit dat deze zich niet helemaal kan meten met de beste koffiesoorten ter wereld. Aan de andere kant zijn de meeste, zo niet alle specialty koffie ook single origin koffiesoorten: dat komt omdat ze zelden gemengd worden met andere variëteiten en als uniek genoeg worden beschouwd om op zichzelf te staan. Als u op zoek bent naar het midden tussen specialty koffie en koffiemelanges, dan hebben wij de ideale oplossing: De eigen single origin melanges van Coffee Friend genaamd Parallel. Als u toch de specialty soorten wilt uitproberen, kunt u het beste ons assortiment Black Crow White Pigeon specialty koffie eens bekijken.

Arabica of robusta?

Voordat u een bepaalde single-origin koffie koopt, moet u nadenken over het soort koffiebonen dat erin zit. Er zijn twee belangrijke soorten bonen: ze worden arabica en robusta genoemd. Hoewel er ook enkele single origin arabica en robusta melanges op de markt zijn, bestaan de meeste single origin koffiesoorten uit 100% arabica. Dit soort koffie wordt meestal gekenmerkt door krachtige, exotische tonen. Arabica en robusta melanges zijn over het algemeen minder levendig, wat resulteert in een meer uitgebalanceerde smaak. 

Single-origin koffie vs. koffiemelanges: Wat is het verschil?

Zowel single origin koffie als koffiemelanges hebben hun eigen unieke voordelen. Als u ervan houdt om te experimenteren en nieuwe smaaknuances te ontdekken, dan is single origin koffie zeker een goede keuze. Liefhebbers van consistentie en balans zullen echter meer genieten van koffiemelanges.

Zoals u al weet, is het bijzondere aan single origin koffie dat er alleen bonen in zitten die op hetzelfde continent of in dezelfde regio geteeld zijn. Dit resulteert in werkelijk uitzonderlijke smaken, die met niets anders te verwarren zijn. Deze unieke soorten komen het best tot hun recht zonder extra ingrediënten, zoals melk of suiker, waardoor ze perfect geschikt zijn voor espresso of vergelijkbare zetmethodes. U heeft ook geleerd dat u bij single origin soorten het beste kunt kiezen voor een licht tot medium roosterprofiel.

In tegenstelling tot single origin koffie bevatten koffiemelanges bonen uit een aantal verschillende regio’s. Ze zijn geschikt voor zowel gewone zwarte koffie als dranken op basis van melk, en daarom zijn melanges een meer flexibele keuze. De meeste koffiemelanges worden gekenmerkt door een gemiddeld tot donker roosterprofiel en ze zijn zeer geschikt voor bean-to-cup machines, maar passen minder goed bij manuele zetapparaten. 

Hulp nodig? 

We hebben meer dan 100 verschillende soorten koffie in de aanbieding en we staan voor u klaar als u hulp nodig heeft bij het kiezen!